česta pitanja

Redovno vežbam i idem na masaže, ali bolovi u leđima i kičmi ne prolaze. Zašto je tako?

Redovno vežbanje i masaža jesu značajan deo terapije kod bola u leđima i kičmi, ali ukoliko patite od bolova u kičmi i leđima više od tri meseca, trebalo bi da posetite stručnjaka. Hroničan bol u leđima može imati različite uzroke, pa je pre svega potrebno postaviti preciznu dijagnozu. Zatim, u skladu sa Vašim jedinstvenim stanjem i potrebama, fizioterapeut pravi poseban program za Vas. Program vežbi usmeren je tačno na rešavanje Vašeg problema. Dok vežbate, fizioterapeut je uz Vas, jer vežbe nemaju odgovarajuć efekat ukoliko se ne izvode pravilno. Pošto se problemi sa bolovima u leđima sagledavaju iz više medicinskih uglova, u terapiji se koriste i tehnike kao što su masaža, kiropraktika, elektroterapija, magnetna terapija, i tako dalje. Za više informacija, posetite Centar za bol u leđima.

Lekar mi je dao dijagnozu diskus hernija. Da li mi je neophodna operacija?

Operacija jeste moguć pristup u lečenju diskus hernije, ali u većini slučajeva nije neophodna. Nakon pregleda, obično se predlaže da se prvo pokuša sa lečenjem metodama fizikalne medicine. Tek ukoliko ovakav pristup ne daje rezultat treba razmotriti i “napadnije”, hirurške metode.

Zanima me da li je operacija jedino rešenje za sindrom karpalnog kanala?

Sindrom karpalnog kanala je jedan od bolnijih stanja. Broj ljudi koji pate od sindorma karpalnog kanala je u porastu, obzirom na to da se sindrom može dovesti u vezu sa radom na računaru i povećanim opterećenjem na zglob šake. Bol u zglobu može biti toliko jak da Vas noću budi. Srećom, operacija nije uvek neophodna, a bol je moguće potpuno ukloniti tehnikama kiropraktike.

Čula sam da kiropraktika može da pomogne u lečenju glavobolja i migrena. Da li je to istina?

Istraživanja su pokazala da česte glavobolje i migrena mogu biti u vezi sa poremećajima položaja kičmenih pršljenova vratnog dela kičme. Pošto nervi i krvni sudovi prolaze kroz male otvore u pršljenovima, čak i mala pomeranja pršljenova mogu da smanje protok krvi, ili nadraže nerve. Naravno, nisu sve migrene i glavobolje uzrokovane problemima sa pršljenovima u vratu, ali ako to jeste slučaj, kiropraktika je najbolje rešenje.

Da li je istina da masaža može da bude bolna?

Neke vrste masaža mogu izazvati bol. Jedna od njih je trigger point masaža, kod koje se javlja preneseni bol koji može trajati nekoliko sekundi, pa čak i nekoliko dana ukoliko je triger tačka posebno osetljiva. Druge vrste masaža, kao što su relaks ili fascijalna terapija potpuno su bezbolne.

Je l’ postoji neki razlog zbog koga ne bih smeo da dođem na masažu?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo odložiti masažu. Ukoliko ste prehlađeni, imate temperaturu ili bilo koju vrstu infektivne bolesti, sa masažom treba sačekati. Takođe, masaža se ne preporučuje ukoliko patite od kardio-vaskularnih oboljenja, oboljenja jetre i bubrega, visokog krvnog pritiska, dijabetesa u trudnoći, eklampsije i preeklampsije, kao i karcinoma. Odeređena kožna oboljenja takođe mogu biti razlog za odlaganje masaže, ali je najbolje da nas posetite i detaljnije se raspitate o svemu.

Šta ako je nekome baš neprijatno da se skine? Da li je za masažu uopšte neophodno skinuti se skroz?

Iako nema razloga stideti se pred fizioterapeutom, izuzetno sramežljive osobe mogu da se opredele za tehnike masaže koje se mogu obaviti i preko odeće. Ipak, skidanje ne bi trebalo da Vas brine jer nije potrebno da ste potpuno nagi. Prilikom masaže, pacijent se pokriva čistim peškirom, čime se štite i intima pacijenta, i dobro raspoloženje masera.

Da li je potrebno da imam lekarske nalaze pre nego što zakažem posetu ordinaciji?

Najbolje je da nas pozovete. Prilikom zakazivanja posete ordinaciji reći ćemo Vam da li je potrebno da ponesete nalaze lekara, i, u zavisnosti od specifičnosti vaših tegoba, koje je nalaze potrebno pribaviti, i da li Vam je potreban rentgenski snimak.

Da li je tačno da pre masaže ne sme da se jede?

Kao i kod vežbanja i plivanja, najbolje je izbeći obrok devedeset minuta pre masaže. Pošto masaža povećava protok krvi na mestima koja se masiraju, smanjen protok krvi u sistemu za varenje može da izazove blage teskobe sa varenjem, ukoliko se masaža obavlja “na pun stomak”

Da li je potrebno da se posavetujem sa lekarom pre nego što započnem sa vežbanjem?

Savetovanje sa lekarom opšte prakse i specijalistom se generalno savetuje pre početka vežbanja. Ovo je naročito važno ukoliko patite od zdravstvenih tegoba kao što su kardiovaskularni problemi.

Da li trudnice smeju da idu na masažu?

Da, pod uslovom da posećuju profesionalnog fizioterapeuta, koga će obavestiti da su u drugom stanju. Ukoliko postoji neka dodatna problematika u vezi sa trudnoćom, takođe je potrebno pomenuti to fizioterapeutu. Ukoliko masažu obavlja fizioterapeut obučen za prenatalnu masažu, masaža je bezbedna i u prvom trimestru trudnoće. Ovo je važno znati posebno zbog toga što mnoge trudnice pate od bolova u donjem delu leđa. Masaža se obavlja na posebno dizajniranim stolicama za trudnice.

Da li su mi potrebni dijagnostički testovi?

Na osnovu pregleda i početne dijagnostike, u nekim slučajevima potrebno je uraditi dodatne dijagnostičke testove. Potrebni nalazi mogu biti rentgenski snimak, magnetna rezonanca, CT sken, EKG, Doppler, test gustine kostiju, ginekološki nalaz, itd. Precizna dijagnoza vodi adekvatnom planu terapije kako bi se ostvarili najbolji mogući rezultati.

Da li Master Physical prihvata zdravstveno osiguranje?

Za sada, osiguranici Uniqua osiguranja mogu da se leče u ordinaciji besplatno, odnosno na teret zdravstvenog osiguranja.

Da li je omogućeno plaćanje karticama?

Naravno, u ordinaciji Master Physical omogućeno je plaćanje svim vrstama Visa kartice, Master kartice i Dina kartice.

Da li je moguće ostvariti neki popust, ili plaćanje obaviti u ratama?

Ordinacija Master Physical povremeno nudi promotivne popuste na određene tretmane. Što se pogodnosti prilikom plaćanja tiče, najbolje je da nas pozovete.

Zašto bi trebalo da posetim baš ordinaciju Master Physical?

Pomogli smo hiljadama pacijenata da se oporave; pomogli smo u rehabilitaciji preko sto pacijenata nakon operacije prednjih ukrštenih ligamenata; preko stotinu vrhunskih sportista svoje zdravlje je poverilo upravo nama. Ono što nas, ipak, najviše izdvaja od drugih je širok spektar terapija koje primenjujemo i potpuna posvećenost pojedinačnom radu sa pacijentom. Povrh svega, naši pacijenti uvek hvale našu ljubaznost, dobro raspoloženje i prijateljsku i opuštenu atmosferu u ordinaciji.

Koje je radno vreme ordinacije?

Ordinacija Master Physical radi svakog radnog dana od 9 do 20. Grupne vežbe održavaju se u večernjim terminima. Subotom radimo od 9 do 15 časova.

Šta da radim ako mi se dogodi hitan slučaj van radnog vremena ordinacije?

Ukoliko imate hitan slučaj van našeg radnog vremena, najbolje je da nam se obratite na broj telefona 063/208351.

Pročitala sam sva pitanja, ali nisam pronašla odgovor koji tražim

Molimo Vas da nas pozovete, ili nam se obratite putem kontakt forme na sajtu, a mi ćemo Vam odgovoriti u najkraćem roku.