#masaže u fizio centru

Relax masaža

Relaks masaža, odnosno masaža za opuštanje, izvodi se u prijatnom ambijentu, uz laganu muziku, kao i mirisne štapiće i kvalitetna eterična ulja koja se primenjuju i u aromaterapiji. Relax masažu izvode visoko stručni maseri i fizioterapeuti.

Ova tehnika masaže za opuštanje celog tela poboljšava cirkulaciju, opušta mišiće, podiže raspoloženje, poboljšava koncentraciju, ubrzava metabolizam i pomaže detoksikcaju i izbacivanje nagomilane tečnosti iz masnog tkiva. Maseri i fizioterapeuti u Fizio Centru posebnu pažnju posvećuju relax tehnikama masaže koje oslobađaju akumulirani stres.

Masaža dubokog tkiva (deep tissue massage)

Duboka relaksaciona masaža pomaže u otklanjanju jakih napetosti u mišićima, tetivama ili fasciji. Ovom tehnikom masaže fizioterapeut fokus stavlja na tretiranja mišića koji se nalaze ispod drugih mišića. Masaža dubokog tkiva se preporučuje pacijantima sa stalno prisutnim bolom u mišićima, onima koji se bave teškim fizičkim aktivnostima ili profesionalnim sportom, i kao deo oprovka nakon određenih fizičkih povreda.

Masaža dubokog tkiva bazira se na tretiranju vezivnog tkiva i dubljih slojeva mišića, i izuzetno je korisna kod hronično napetih osoba koje imaju bol u ramenima, stezanje u donjem delu leđa i ukočen vrat. Pokreti koje fizioterapeut prilikom ove masaže izvodi su sporiji i dublje koncentrisani u oblastima bola i napetosti. Masaža dubokih tkiva koristi se u razbijanju fibroza, kako bi se određenom delu tela vratila normalna pokretljivost i ublažio bol.
 
limfna-drenaza

Amma masaža

Amma masaža je tehnika masaže poreklom iz Japana, koja se izvodi u specijalno dizajniranoj stolici za amma masažu, a bazira se na stimulaciju određenih energetskih zona na telu. Fizioterapeut masažu može obavljati i preko garderobe, a trajanje tretmana je oko 15 minuta.

Neposredno nakon masaže pacijent je maksimalno relaksiran, a potom se nivo energije podiže i pacijent se oseća osveženo.

Refleksna masaža

U refleksoterapiji koristi se pritisak prstima na refleksna područja koja se nalaze na stopalima, dlanovima i glavi. Tretmanom refleksoterapije uklanjaju se energetski disbalansi i postiže celokupna revitalizacija organizma,  a koristi se i kao metoda za rano dijagnostikovanje određenih poremećaja.

Refleksna masaža se može primeniti i na bebama, i na deci, ali i kod odraslih osoba u poodmaklom životnom dobu. Kroz individualni rad sa pacijentom, u odnosu na celokupnu dijagnostičku sliku pacijenta, fizioterapeut i refleksolog u Fizio Centru određuju trajanje tretmana refleksoterapije.

Fascijalna terapija i pulsologija

Fascijalna terapija i pulsologija predstavljaju inovatinu tehniku masaže i tretiranja povreda, koja se od skoro izučava kao zasebna disciplina u okviru studija fizikalne terapije u Evropi i svetu. U okviru Fizio Centra fascijalna terapija i pulsologija koriste se kod atrofije mišića, lezije nerava, neuralgičnog bola, mišićnih spazama, u postoperativnom stanju, kod pada stopala nakon duge imobilizacije. Terapijom se tretira fascija, ovojnica mišića.

Blaga masaža koja nije bolna, služi da se lagano istežu delovi mišića. Fizioterapeut primenjuje blag pritisak da bi izazvao nadražaj i pulsiranje tkiva. Tretmanom fascijalne terapije i pulsologije poboljšava se periferna cirkalucija i prokrvljenost mišića, održava mišićni tonus, i poboljšava rad limfnih kanala.
 
sportska-masaza

Limfna drenaža

Limfna drenaža je masažna tehnika za poboljšanje cirkulacije limfnog sistema. Tehnika limfne drenaže, takođe, podstiče uklanjanje štetnih materija iz međućelijskih prostora i detoksikaciju, poboljšava mikrocirkulaciju i stimuliše metabolizam. Fizioterapeut masažu izvodi laganim pokretima ka srcu, po meridijanima, a pokret se raspoređuje po segmentima.

Fizioterapeuti i maseri limfnu drenažu najčeše primenjuju kod pacijenata koji imaju probleme sa venama, prebleme sa otokom, u postoperativnom oporavku pacijenata, radi bolje regulacije tečnosti, gasova i toksina na ćelijskom nivou, radi održavanja prohodnosti nerava. Kako se limfna drenaža  pokazala kao efikasno sredstvo u borbi protiv celulita, fizioterapeuti i maseri u okviru Fizio Centra koriste je kao deo i anticelulit tretmana.

Terapeutske masaže

Prilikom izvođenja terapeutske masaže u okviru Fizio Centra ciljano se rešavaju problemi u sklopu terapije svakog pacijenta ponaosob. U skladu sa dijagnostičkim stanjem pacijenta, vrši se odabir najadekvatnije tehnike kojom se tretira pacijent u okviru rehabilitacionog procesa.

Ova vrsta masaže najčešće se primenju u procesu rehabilitacije nakon povreda kao što su uganuća, iščašenja, prelom i u postoperativnom toku. Za više informacijama o terapijama i lečenju različitih povreda leđa, kolena, ramena i drugih delova tela.

Sportska masaža

Sportska masaža je dinamična, zahtevna, brza, masaža celog tela, ili određenih delova tela. Uglavnom se izvodi na profesionalnim sportistima koji su izloženi teškom fizičkom naporu. Fizioterapeuti i maseri Fizio Centra su iskusni i obučeni da primene ove tehnike masiranja kako bi pomogli sportistima da izbegnu povrede, da se brzo odmore nakon velikog fizičkog napora i na taj način im pomognu da poboljšaju svoje sportske rezultate.

Prilikom izvođenja sportske masaže fizioterapeut i maser se koncentriše na to da sportisti poveća pokretljivost i fleksibilnost, reši ga natečenosti i ukočenosti mišića i otkloni posledice koje se javljaju usled premora mišića.
 
sportska-i-relax-masaza

Trigger point masaža

Miofascijalne triger tačke predstavljaju čvoriće u mišićnom tkivu posebno osetljive na bol. Među uzrocima nastanka triger tačaka mogu biti zamor, stres, fizičko naprezanje, upale, blaže i ozbiljnije povrede. Fizioterapeuti triger tačke dovode u vezu sa bolnim stanjima kao što su: bol u ramenu, lumbosakralni bol, bol u karlici, tenzione glavobolje, migrena, cervikalni sindrom, sindrom karpalnog tunela, epikondijalgija.

Fizioterapeuti Fizio Centra primenjuju masažu tipa ishemične kompresije, u kombinaciji sa masažom dubokih tkiva i relaksacionom masažom. Stimulacijom triger tačke izaziva se preneseni bol, koji može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko dana. Trajanje, intenzitet i širina prostiranja bola srazmerni su iritabilnosti triger tačke. Kroz individualni rad sa pacijentom, fizioterapeut će za najbolje rezultate lečenja u terapiju uvrstiti i vežbe, laser i TENS struje, masažu ultrazvukom.

Kriomasaža – masaža ledom

Kriomasaža predstavlja tehniku masaže u kojoj se fizioterapeut koristi ledom ili hemijskom kriooblogom. Kriomasaža se izvodi na segmentu tela, a tretman može trajati od 3 do 15 minuta.

Najčešće se primenjuje radi ubrzavanja oporavka od povreda kao što su distorzija i kontuzija, ili radi intenzivnog oporavka profesionalnih sportista u procesu treninga i takmičenja. Fizioterapeuti Fizio Centra, kroz individualni rad sa pacijentom, uz tehniku kriomasaže u postupku lečenja primenjuju i druge vrste masaže, razne oblike fizikalne medicine i vežbe za jačanje i istezanje mišića.

Masaža akupresurnih tačaka

Akupresura podrazumeva aktiviranje određenih tačaka putem pritiska u zonama akupunkture. Akupresura se najčešće primenjuje radi oslobađanja napetosti u mišićnom tkivu, kod grčeva, glavobolja, mučnine. Intenzitet i trajanje tretmana zavisi od dijagnostičke slike pacijenta i vazomotornih reakcija na mestu aktivacije.

Kroz individualni rad sa pacijentom, fizioterapeut pored akupresure primenjuje i druge oblike fizikalne medicine. Akupresura se ne primenjuje ukoliko postoje oštećenja na koži, neposredno nakon fruktura i trauma, kao i kod osoba obolelih od osteoporoze.
 
akupresura

Masaža lica i vrata

Masaža lica i vrata, pored kozmetičke primene, pronalazi širu primenu u fizikalnoj medicini. Estetski, masaža lica i vrata opušta mišiće i podstiče metaboličke i regerenativne procese, što čini da lice deluje osveženo i podmlađeno. Fizioterapeuti i maseri Fizio Centra tehniku masaže lica i vrata primenjuju i kod simptoma glavobolja, migrena, bola u sinusima, za oslobađanje napetosti i akumuliranog stresa, problema tipa facijalis.

U individualnom radu sa pacijentom, maser u sklopu masaže lica i vrata ponekad primenjuje i tehnike akupresure. Tretman traje oko pola sata.

Masaže segmenta

Masaža segmenata odnosi se na masiranje pojedinačnog dela tela. Fizioterapeut ili maser posvećuju punu pažnju delu tela koji je potrebno tretirati. U masaži segmenta fizioterapeut najčešće koristi tehnike relax i sportske masaže.

Pokreti koje fizioterapeut izvodi u tretiranom segmentu stimulišu razbijanje toksina i štetnih produkata metabolizma, kao što je mlečna kiselina nakon velikih fizičkih naprezanja. U Fizio Centru masaža segmenta traje između 30 – 45 min.

Anticelulit masaža

Anticelulit masaža pokazala se kao efikasno sredstvo u borbi protiv celulita. Fizioterapeuti i maseri Fizio Centra u anticelulit masaži primenjuju i tehnike limfna drenaže, za poboljšanje cirkulacije limfnog sistema.

Anticelulit masaže podstiče uklanjanje štetnih materija iz međućelijskih prostora, poboljšava mikrocirkulaciju i stimuliše metabolizam. Detoksikacija potpomaže nestanak celulita. Da bi se postigli trajni efekti, a celulit ublažio ili potpuno nestao, fizioterapeut i maser koristi jake i oštre pokrete. Anticelulit masaža se kombinuje sa hidromasažom i ultrazvučnom masažom. Ovakav tretman protiv celulita traje 45 minuta.
 
antistres i masaza

Author:

Share This Post On