#POVREDA MENISKUSA

POVREDA MENISKUSA

 

 

Zglob kolena je vrlo složen zglob i vrlo lako se povređuje, a izuzetno teško leči. Jedna od najčešćih povreda kolena je povreda mensikusa. Vise od polovine svih povreda zgloba kolena čine lezije meniskusa. Povreda medijalnom meniskusa je 15-20 puta češća od povrede lateralnog meniskusa, što je posledica njegove slabije pokretljivosti u odnosu na lateralni meniskus, i to zbog njegove tesne veze sa medijalnim kolateralnim ligamentom.

 

Zasto dolazi do povrede meniskusa?

Meniskusi se normalno pomiču sinhrono sa pokretima zglobnog tela, te ne dolazi do njihovog uklještenja i među ona dva dela zglobna tela koja se dodiruju došlo bi do njihovog oštećenja. Ali ima i nekih specifičnih pokreta, naročito u sportu (80% povreda je sportskog porekla) i to baš kod sportova kao sto je fudbal, kada se meniskusi dovedu u položaj da budu uklješteni. To se dešava u predelu potkolenice rotirane prema vani i poluflektirane. Ako se u tom času telesna težina nađe na toj nozi i izvrši ekstenzija noge, pritisnuti meniskusi ne mogu više izbeći da budu otisnuti i eventualno zdrobljeni između zglobnih tela. Medijalni meniskus je manje pokretljiv, pa se teže izmakne, i zato se češće povređuje. Ova opisana kretnja je najčešća kod fudbalera pa se veliki deo povreda događa u toj sportskoj grani.

 

Medju povredama meniskusa razlikujemo 4 oblika.

1. Sveže povrede nastaju na zdravom meniskusu, a njčešće su kod sportista. Obično su rezultat delovanja neke sile.

2. Kasna oštećenja meniskusa pri kojima od ranije postoji traumatsko povređivanje meniskusa.

3. Kasna oštećenja meniskusa s labavošću kolena znak su pseudoprimarne degeneracije promene zglobne čaure.

4. Spontana povreda meniskusa temelji se na primarnoj degeneraciji tkiva meniskusa, a susrećemo je kod planinara.

 

Dijagnoza povrede meniskusa postavlja se već na temelju dobro uzete anamneze. Opis nastanka povrede, takođe je bitan faktor. Anamneza, izliv krvi i bolnost nakon traume na blokadu kolena, pobuđuje opravdanu sumnju na leziju meniskusa. Bolna osetljivost na palpaciju na medijalnoj strani zgl. pukotine nije siguran znak, jer on postoji pri povredi kolateralnog medijalnog ligamenta.

 

Znaci sveze povrede meniskusa su:

- Znatne funkcionalne smetnje

- Bol na strani povređenog meniskusa

- Umeren izliv u kolenu, kod punkcije često se primećuje

- Bol pri palpaciji kolena u području zgl. pukotine

- Rendgenski nalaz

 

Znaci hronicne povrede meniskusa su:

- Povreda meniskusa u anamnezi

- Česće blokade u anamnezi

- Atrofija prednje gr. mišića natkolenice, posebno m. vastus medialis

- Izliv ređe natečen i obično serozan

- Rendgen snimak

 

 

Lecenje:

Po pravilu počinje konzervativnim postupkom, i u 15% povređenih završi bez poteškoća. Sveža povreda meniskusa tretira se konzervativno. Imobilizacija traje 6-8 nedelja, uz obavezan fizioterapeutski postupak. U slučajevima uklještenja koje se ne može rešiti, operacijski zahvat se treba uraditi što pre. Ako je dijagnoza meniskusa potvrđena, operaciju ne treba odlagati, da ne bi nastale naknade degeneracijske promene kolena.

Kod fudbala uzrok povreda delom leži u kramponima, koji imaju zadatak da daju bolju stabilnost stajaćoj nozi. Kramponi sprečavaju rotacione kretnje stopala.

 

 

 

 

Terapeut:

Tatjana Ana Kašić

Author:

Share This Post On

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>