# Priprema skijaša

PRIPREMA SKIJAŠA

 

Skijanje nije sport koji se sastoji od jednostavnog spuštanja niz padinu, već  obuhvata aktivnosti  koje iziskuju snagu zbog promena pravaca, hodanja po snegu, izbegavanja padova – što su uglavnom neočekivani pokreti, pa i samih padova. Sve te aktivnosti zahtevaju upotrebu velikog broja mišića, a naročito mišića nogu.

Takođe, ne treba zaboraviti ni to da se, uglavnom, skijanjem bavimo samo nekoliko dana godišnje i da ono predstavlja drugačiju aktivnost od onih svakodnevnih, te nam je potrebna i odgovarajuća priprema za to. Nemojte dozvoliti da Vam fizička nepripremljenost pokvari uživanje na snegu ili donese neku ozbiljniju povredu.

Najčešći razlozi povreda na skijanju su:

 1. Nedovoljna fizička pripremljenost
 2. Loša tehnika skijanja
 3. Loša oprema za skijanje
 4. Prebrza i neoprezna vožnja
 5. Umor
 6. Loši uslovi za skijanje

Najčešće povrede kod skijaša su:

 1. Povreda kolena
 2. Povreda palca na ruci
 3. Povreda ramena
 4. Povreda donjeg dela leđa

Za razvijanje kondicije je potreban određeni vremenski period (minimum od 4 do 6 nedelja), pa Vam zbog toga preporučujemo početak vežbanja već danas. Akcenat treba da bude na redovnosti (3 puta nedeljno po 60 minuta), kao i na pravilnim vežbama koje će doneti najbolje rezultate.

Tokom pripreme za skijanje treba raditi vežbe snage, koordinacije, balansa i rastezanja mišića. Takođe treba raditi na poboljšanju aerobnih funkcija organizma (respiratorni i kardiovaskularni sistem). Pored toga, poželjno je napraviti podelu mišićnih grupa prilikom sprovođenja treninga, na mišiće ruku i ramenog pojasa, mišiće trupa kao i na mišiće nogu.

Celokupnu  fizičku pripremu skijaša možete obaviti u Fizio Centru uz pratnju nastavnika fizičkog vaspitanja i sporta, kao i uz nadzor fizioterapeuta. Pored univerzalne pripreme koja obuhvata vežbe snage i kondicije, kao vežbe balansa na trambolini, omogućavamo korišćenje i sledećih sprava:

 • Compex
 • Flextensor
 • TRX
 • Flowin

 

Očekujemo Vas!

 

Vaš FIZIO TEAM

Author:

Share This Post On

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>